Urine onderzoek

Bij verdenkingen van blaasproblemen, nierproblemen of diabetes wordt er een urine onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen.

Via een urinestick worden er meerdere aspecten van de urine gemeten, zoals de zuurgraad en de aanwezigheid van glucose, eiwitten en rode & witte bloedcellen. Door middel van de refractometer kan de hoeveelheid opgeloste stoffen in de urine gemeten worden. Als laatste wordt de urine afgedraaid in de centrifuge, zodat daarna het bezinksel (sediment genoemd) onder de microscoop bekeken kan worden. Onder de microscoop kan gezien worden of er kristallen en bacteriën aanwezig zijn in de urine.

Hoe vang je urine op van je huisdier?

  • Hond: houdt een schoon bakje, potje of pollepel, onder de hond, terwijl het aan het plassen is.
  • Kat: bij ons kunt u speciale korrels ophalen voor in de kattenbak. Maak van te voren de bak goed schoon, en doe dan de korrels er in. Houdt de kan binnen en als er meerdere katten aanwezig zijn, sluit de kat dan in een andere kamer op.

Wanneer er urine opgevangen is, maar nog niet gelijk naar de praktijk gebracht kan worden, moet in de koelkast bewaard worden. Als dit niet gebeurt heeft dit effect op het onderzoek.